Swaans en Den Ouden bouwen samen circulair

De nieuwbouw van de Emergis Kind en Jeugdkliniek in Kloetinge is een uniek circulair bouwproject.  Alle bruikbare bouwmaterialen die voort zijn gekomen uit de sloop van een gebouw van Rijkswaterstaat, zijn toegepast in de nieuwbouw van deze kliniek.

Swaans Beton heeft gezorgd voor een passende oplossing voor de parkeerplaats in dit circulaire bouwproces. Swaans Beton heeft de klimaat adaptieve parkeerplaatsen uitgevoerd met Solidrain S2 elementen. Daarbij hebben zij Den Ouden Groenrecycling gevraagd om een bodempakket te ontwikkelen wat passend is bij deze Solidrain elementen. Om de gebruiker extra comfort te bieden, zijn de parkeerplaatsen voorzien van dichte elementen op de uitstapstroken. De afmeting van de gewapende elementen is 122x62,5x10cm. Hierdoor wordt precies voldaan aan de ideale afmeting van een haaks parkeervak van 488x250cm. Het bodempakket wat speciaal is samengesteld voor deze elementen zorgt voor de juiste draagkracht, goede infiltratie en de juiste voeding voor grasgroei.

Het bodempakket heeft een speciale funderingslaag die voor een hoge draagkracht zorgt voor de verkeersbelasting en tevens door het hoge poriënvolume een grote water bufferende capaciteit heeft om infiltratie van regenwater mogelijk te maken. Bovenop de funderingslaag is een voedingsrijk substraat aangebracht wat door de speciale samenstelling verdicht kan worden om de Solidrain elementen te dragen, met behoudt van een goede water/luchthuishouding en de juiste verhouding aan voedingsstoffen om gras gezond te laten groeien.  

Alle gebruikte producten voor deze klimaat adaptieve parkeerplaatsen zijn opgebouwd uit secundaire grondstoffen. Hiermee hebben we een Cradle to Cradle product ontwikkeld wat later geheel hergebruikt kan worden. Hierdoor worden kringlopen gesloten en wordt bijgedragen aan een circulaire economie.